Джинджифил

Zingiber officinale

У нас подправката е известна още като исиот или имбер. Има подобен на лимон мирис. Родината му е югоизточна Азия. Джинджифилът представлява стройно, около 2 метра високо тръстикообразно растение. В кулинарията и медицината се използва само разклонената грудка. Тънка коричка пази месестата, жълтеникава вътрешност на корена. На пазара се среща най-често като обелено от външната обвивка коренище. Продава се пресен, сушен и смлян. Пресният джинджифил има превъзходен мирис на лимон и лют, парещ вкус.
Джинджифилът успокоява болките, укрепва сърцето, държи ниско нивото на холестерина. Освен това укрепва имунната система, стимулира циркулацията на кръвта и възбужда апетита.
Използва се широко в китайската, карибската и индийската кухни. Джинджифилът превръща една обикновена зеленчукова манджа в празнично ястие. Ако е смлян, достатъчна е дозата “на върха на ножа”, за да подобри вкуса на цели четири порции. Въпреки лютивината му, той се използва и за сладки блюда. Подобрява например вкуса на компотите от сушени плодове. Често се използва за приготовлението на сладкиши и курабийки. Специалните немски коледни сладки се подправят с джинджифил. Корените се използват също така за приготвяне на сиропи и ликьори. В Ориента ги захаросват и хапват като бонбони. Джинджифиловият сироп и бонбоните са прекрасна добавка към сладоледи и плодови салати.

You can leave a response, or trackback from your own site.