Избор и съхранение на зеле

Избор на зеле:
Необходимо е да се подбира това зеле, което е с твърди и плътни листа, с лъскав, свеж цвят, без пукнатини, натъртвания и повърхностни дефекти. Трябва да се избягва да се купува предварително нарязано или настъргано зеле, тъй като веднъж нарязано, то започва да губи своето ценно съдържание на витамин C.
Селектирането на хубаво зеле е свързано с това, че трябва да се избират твърди, тежки глави от зеле. Необходимо е да се избягва зеле, което е с обезцветени вени или щети, нанесени от червеи. Трябва да се търси зеле със здрави, ниско подрязани стебла, които не изглеждат сухи.

Съхранение на зелето:
Съхранението на зелето на студено място ще го запази свежо и ще помогне за запазване съдържанието на витамин C. Зелевата глава е необходимо да се постави цяла в найлонова торбичка и да се съхранява в хладилник. Червеното и зеленото зеле ще се запазят по този начин за около 2 седмици, докато савойското зеле ще се запази за около 1 седмица.

Зелето съдържа гойтрогени, естествени вещества, съдържащи се в някои храни, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на зеле поради тази причина.

Зелето е отличен източник на витамин C. То е също много добър източник на фибри, манган, фолат, витамин В6, калий и омега-3 мастни киселини. Зелето е добър източник на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин B2), калций, калий, магнезий, витамин А и протеини. Зелето съдържа също фитохимикали, наречени индоли и сулфорафан. 150 гр. зеле съдържат 33 калории, 1, 53 гр. протеини и 0, 65 гр. мазнини.

You can leave a response, or trackback from your own site.