Сливи, праскови, кайсии и домати

Захар, карамфил, канела, лимонова кора, както и няколко капки оцет, кипнати с вода и прецедени, са ароматична заливка за круши, които нямат изразен собствен вкус.
Сливи, праскови, кайсии и домати се обелват лесно, като се поставят за момент в почти вряща вода.
Поради съдържанието на циановодород, ядките от костилковите плодове трябва да се използуват много пестеливо.
Желета, мармелади или конфитюри с плесен да се изхвърлят. Изчистването на повърхността и сваряването на остатъка не помага, тъй като целият съд е замърсен и вероятно са се образували вещества, които са вредни.
Продуктите, които се поставят за замразяване в хладилник, да не се натрупват на купчина, преди да са напълно замразени.
Ягодовите плодове се изчистват преди консервиране. Костилко-вите плодове се приготвят със или без костилки. Сливите е по-добре да се разделят на половинки и костилките да се извадят. Ябълките и крутите се обелват, изчистват се и се нарязват на парчета. Плодове, които ще се използуват за покриване на торти (т.нар. задушени плодове), се приготвят без захар и течност. При приготвяне на компоти между плодовете се посипва захар и се налива вода до половината на буркана. По-добре е да се използува охладен захарен разтвор, на който е отстранена пяната при кипването. Течността трябва да покрива – от плодовете, тъй като и те отделят сок. На 500 г сладки
плодове се поставя 200 — 250 г захар. Някои плодове, като ягоди и френско грозде, се консервират и без вода, поръсени само със захар.

You can leave a response, or trackback from your own site.