Броколи – полезно

Броколите са полезни не само за предпазване от рак, но и помагат на имунната система да прочиства белия дроб от вредните бактерии. За да функционира правилно органът, белите кръвни клетки, известни като макрофаги, отстраняват бактериите и отпадъците, които се натрупват в белия дроб и причиняват инфекции.
Тази почистваща система не функционира правилно при пушачите и хората с хронични обструктивни белодробни заболявания. Авторите на настоящето изследване от университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор са установи, че тютюнопушенето унищожава химическа пътека, известна като NRF2, която играе роля в активирането на макрофагите.
Учените са открили още, че растителният химикал сулфорафан, който се произвежда от зеленчуци като броколите, карфиола и други кръстоцветни, когато са увредени – например сдъвкани, възстановява тази пътека.
В експерименти с дефектни макрофаги от дробовете на пушачи и с мишки сулфорафанът е стимулирал пътеката NRF2 и е възстановил способността на белите кръвни клетки да разпознават и поглъщат бактериите.
Сулфорафанът в броколите е в прекурсорна форма и се преобразува в активно съединение под въздействието на ензими в слюнката и бактерии в червата, допълват изследователите.

You can leave a response, or trackback from your own site.