МАЗНИНА

Краве масло – за птици, агнешко месо, гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети.
Мас – за печене и готвене на свинско и говеждо месо; ястия с прясно и кисело зеле са най-вкусни, когато се приготвят с мас.
Олио – най-добре е да се използува сурово в салати и майонези. В безмесни ястия особено ако се приготвят в тенджера под налягане се слага, без да се прави запръжка. Употребява се за пържене на мекици, риба, картофи, тиквички.
При много ястия е за предпоръчване да се готви с два вида мазнина. Отначало продуктите се задушават в растително масло, а накрая, малко преди свалянето от огъня, се прибавя краве масло.
За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.
За да не пръска мазнината, когато пържите, сложете коричка хляб или малко сол.
Когато пържите, ако се случи да се запали мазнината, веднага похлупете тигана с капак.
100% маслинено масло употребявайте в чист вид, добавяйки го в готовите блюда – така ще запазите неговите полезни свойства. Съхранявайте го в бутилка от тъмно стъкло или в шкафа при температура +10-15С. На светло и топло качествата на зехтина се влошават.
Когато купувате зехтин, обърнете внимание на датата на производство. Срокът му на годност в бутилки е 1 година, а в метални кутии – 3-4 години.
1 чаена лъжичка оцет, сложена в мазнината за пържене, не позволява на продуктите, които ще се пържат, да поемат много мазнина.

You can leave a response, or trackback from your own site.