Сушене и съхранение на подправките

Билките се берат рано сутринта, когато росата е изсъхнала и преди да са се изпарили летливите вещeства, които дават на всяка билка нейния специфичен вкус.
Ако искате кимион, копър или кориандър, изчакайте, докато торбичките със семената изсъхнат и потъмнеят, и после ги изтръскайте в хартиен плик. Накрая цялото растение трябва да бъде изкоренено. Запазете семената в плътно затворени буркани, независимо от това, дали ще ги ползвате за сеене или за кулинарни цели.
Листата (на копъра например), можете да изсушите или да замразите. Преди да замразите, измийте и накъсайте листата във формички за лед. Допълнете ги с вода и замразете. Ледените кубчета лесно можете да извадите по всяко време и да натрошите направо в тенджерата, за супи, бульони и др.Някои подправки, като например магданозът, можете да замразите в малки найлонови пликчета.
Сушенето е по-трудната задача. Основното правило е, подправките да са на сухо и проветриво място, окачени да висят надолу или пък разстлани на недиректна слънчева светлина. За запазване на аромата на изсушените билки е препоръчително да се съхраняват в добре затвори бурканчета.
Можете сами да отглеждате зелени подправки, на прозореца в кухнята, на терасата или на някой рафт от кухненския шкаф. Трябва да изберете няколко вида семена, да ги засеете в саксия или сандъче през есента и да ги поливате често. Така винаги ще имате под ръка свежи подправки.

You can leave a response, or trackback from your own site.