Лапад

Лападът представлява вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в голяма част от Европа и отглеждано като листен зеленчук. Среща се най-често в области с умерен климат. Съществува близко родство между киселеца и лапада. Богат на витамини и минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора.
В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Понижава кръвното налягане.
Той е богат на витамин А, желязо и протеин. Ако се консумира редовно, гарантира здравето на костите. Силен антиоксидант, който успешно се бори със заболявания на дробовете, рак и остеопороза. Незаменим за повишаване на имунната система. Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.

You can leave a response, or trackback from your own site.