Коктейли

В своето голямо разнообразие коктейлите са смесени -високоалкохолни, нискоалкохолни и безалкохолни напитки. Създадени на основата на най-прочутите вина, вермути, коняци, уиски, ромове, ликьори, сиропи и ароматични екстракти, те често превъзхождат по вкусови качества и особено по външен вид и най-добрите изходни продукти.
Предназначени са най-често за възбуждане на апетита. Същевременно с основните съставки и включените екстрактни вещества с различен вкус и екзотичен аромат коктейлите тонизират, отпускат, развеселяват, стимулират и отморяват.
В този раздел са представени едни от най-известните в световната практика смесени напитки. Истинските, неподправени рецепти ще доставят удоволствие на ценителите на вкуса на коктейлите.
Важно условие, за да се получи хубав коктейл, е всички съставки да бъдат с високо качество.
Когато приготвяте коктейли, трябва да се съобразявате с рецептата. Не бива да се импровизира, необходимо е да се отмерва количеството точно, тъй като и малка грешка би могла да развали коктейла.
Количествата за всяка рецепта са изчислени за едно питие.
Разбъркването с шейкъра се извършва с двете ръце, рязко и силно, докато съставките се смесят изцяло.
В много рецепти напитките се бъркат с барова лъжица в смесителна (барова) чаша. Разбъркването става бързо и енергично. Баровата лъжица се върти в кръг, докато съставките се смесят и охладят.
Ако в рецептата не са дадени някакви указания, редът на поставяне на съставките в шейкъра или в баровата чаша не е от голямо значение.
За много от питиетата е необходим лед. Ледът трябва да бъде съвсем чист и да не се пипа с ръка. Плодовете трябва да се държат на хладно, докато не се наложи да се употребяват.
В някои рецепти се изисква да се добави малко лимонов сок върху коктейла преди сервирането му. В този случай се взема парче лимонова кора, което се изстисква леко с пръсти така, че сокът да попадне в чашата. Лимоновата кора не се слага в чашата, освен ако не е посочено в рецептата.

You can leave a response, or trackback from your own site.