Приготвяне на консерви в апарат

Приготвянето на консерви в специален съд с термометър е лесно и все още се практикува. Върху специална поставка се нареждат стъклата, така че да не се допират. Съдът се напълва с вода до половината от височината на бурканите. Температурата на водата е същата както и на съдържанието в бурканите. Времето за консервиране се отчита от момента, в който е достигната необходимата за консервирането температура. Водата не трябва в никакъв случай да кипи, тъй като плодовете и зеленчуците се покачват в буркана, преваряват се, при което залепват ръбовете на стъклата. В резултат на това бурканите се отварят. След стерилизирането бурканите се изваждат, обръщат се, за да излезе въздухът, и се оставят да се охладят. В никакъв случай не трябва да се оставят във водата, защото престояват излишно време при висока температура. Консервираните продукти загубват хранителната си стойност, стават меки и нямат хубав вид. Необходимото време и температурата на варене са изчислени за 1-литрови буркани. По-малките буркани се държат с 10 мин по-малко, а по-големите от 1 литър — 10 мин повече.
За консервиране трябва да се използуват напълно здрави буркани. Те се измиват с много гореща вода и миещ препарат, изплакват се с гореща вода и се поставят за изцеждане върху чисти кърпи. Гумените пръстени се изваряват и преди поставяне се потапят отново във вряща вода. След напълване ръбът на буркана се избърсва с чиста кърпа. Скобата върху капака трябва да е поставена здраво. Затова понякога се препоръчва да се използуват две скоби на кръст.
Ягодовите плодове се изчистват преди консервиране. Костилковите плодове се приготвят със или без костилки. Сливите е по-добре да се разделят на половинки и костилките да се извадят. Ябълките и крутите се обелват, изчистват се и се нарязват на парчета. Плодове, които ще се използуват за покриване на торти (т.нар. задушени плодове), се приготвят без захар и течност. При приготвяне на компоти между плодовете се посипва захар и се налива вода до половината на буркана. По-добре е да се използува охладен захарен разтвор, на който е отстранена пяната при кипването. Течността трябва да покрива – от плодовете, тъй като и те отделят сок. На 500 г сладки
плодове се поставя 200 — 250 г захар. Някои плодове, като ягоди и френско грозде, се консервират и без вода, поръсени само със захар.

You can leave a response, or trackback from your own site.