При консервирането трябва да се внимава за

БУРКАНИТЕ – трябва да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.
ПЪЛНЕНЕТО – бурканите трябва да се пълнят най-много до 1,5 см от горния ръб. Ако бурканът е напълнен до капачката, въздухът, който остава в зеленчука и заливката при стерилизацията се нагрява, разширява се и излиза вън от буркана. Тогава той изтласква и част от заливката.
КАПАЧКИТЕ – те трябва да са със стандартна дебелина. Ако са от по-дебело тенеке, въздухът при стерилизацията не може да излезе и от налягането дъната на бурканите могат да се отделят. Това често се случва при плодове и зеленчуци, в тъканите на които има повече въздух – сливи с костилки, праскови, домати, патладжани и др.
ЗАТВАРЯНЕ НА БУРКАНИТЕ – те трябва да прилепнат плътно към отвора. Ако след затварянето капачката се върти или е изкривена, бурканът се отваря, поставя се нова капачка и се затваря наново.
ВАРЕНЕТО – бурканите се нареждат в дълбок съд и се налива толкова вода, че нивото й да е 4-5 см над бурканите.
ЗА ДА НЕ СЕ ПУКАТ БУРКАНИТЕ на дъното на съда се поставя дървена решетка или дървени пръчки, или друг изолатор, върху който се нареждат бурканите. Те не бива да се допират и до стените на съда.
ВРЕМЕТО НА ЗАГРЯВАНЕ – то трябва да бъде около 20-25 минути. Бързото нагряване води до напукване на бурканите, а бавното – до влошаване качеството на консервите.
СТЕРИЛИЗАЦИЯТА – тя започва от момента на завирането и трябва да се спазва точно. Различна е за всеки плод или зеленчук. Намаляването на необходимото време за стерилизация води до разваляне на консервите, а увеличаването му – до разваряване и разкашкване.

You can leave a response, or trackback from your own site.