Консервиране посредством замразяване

За тази цел е необходим специален хладилник. Обикновените хладилници не са подходящи. В тях могат да се съхраняват само за кратко време индустриално замразени продукти. Хладилниците за дълбоко замразяване поддържат температура от — 25″С до — 35°С и са подходящи както за замразяване, така и за съхраняване на замразени продукти. При силно заледяване хладилникът трябва да се размрази.
За да не се изсушат хранителните продукти през време на замразяването, те трябва да са херметично затворени. Подходящи за тази цел са полиетиленовите пликчета или пластмасовите кутии за съхраняване на хранителни продукти. Съдове без капак се покриват с алуминиево фолио, добре прилепнало по ръбовете.
Замразените продукти се маркират с лепенки, върху които се отбелязва съдържанието, количеството и датата на поставяне в хладилника.
Плодовете се замразяват сурови, при което запазват желиращата си способност. Затова приготвянето на мармелади може да стане и през зимата. Ягодите напр. запазват формата си, като се замразят върху табличка и се опаковат без захар.
Повечето зеленчуци трябва да се бланшират преди замразяването. Измитият зеленчук се изсипва в голямо сито, потапя се във вряща вода и леко се разклаща. След това зеленчукът се охлажда бързо и се изцежда. Това се отнася и за плодовете.
Приготвените за замразяване парчета прясно месо не трябва да са повече от 2 кг. За да се спести място в хладилника, добре е костите да се извадят. При опаковането трябва да се внимава да се включва по възможност по-малко въздух. Месото запазва сока си, когато размразяването се извърши бавно. Подправките и тревите загубват вкуса си при замразяване. Готово студено месо се замразява на порции, завито в алуминиево фолио.
Дивечът се оставя да отлежи в хладно помещение няколко дни, преди да се замрази. За шпековане е подходяща неосолена сланина.
Птиците са опаковат цели или на порции във фолио, добре прилепнало, без въздушни пространства. Вътрешностите се опаковат отделно.
Подходяща за замразяване е прясната сладководна риба, изкормена и добре измита.
Млякото не е подходящо за замразяване. Меко сирене и масло с подправки могат да се замразят, ако е необходимо.
Почти всички готови ястия могат да се замразят. Сосовете се сгъстяват и се подправят след размразяване. Ястията се поставят за замразяване, след като са охладени и добре опаковани.
Тестото също може да се замрази. По-целесъобразно е да се замразят готови печива. Кексове и сладкиши се опаковат полутопли и се поставят веднага в хладилника за замразяване.

You can leave a response, or trackback from your own site.