За сосовете

Сосовете са необходима съставна част на почти всички видове ястия. Те съдържат разнообразни вкусови, ароматни и багрилни вещества, поради което подобряват вкуса и външния вид на ястието и му придават сочност. Сосовете, в чийто състав има масло, яйца, мляко, сметана, шунка, кренвирши и други, значително повишават хранителната и енергийната стояност на ястията. Сосовете се поднасят отделно или с тях се полива основният продукт на ястието. Те се използуват също така като плънка или свързващ компонент при приготвянето на някои ястия.
За основа на сосовете се употребяват месни или зеленчукови бульони, мляко, сметана, краве масло, олио или зехтин, оцет. В състава на голяма част от сосовете се включват запържено или запечено масло, което им придава определена плътност. Използува се суха и маслена брашнена запръжка, съответно светла и тъмна.
Ароматните зеленчуци се прибавят към соса в натурален вид или предварително запържени.
Готовите сосове трябва да имат еднородна консистенция, без ципа или изплувала по повърхността мазнина и характерен за светлия сос цвят, аромат и вкус. В зависимост от температурата, при която се поднасят, сосовете се делят на топли и студени. Топлите сосове трябва да имат еднаква температура с ястието, а в някои случаи да са дори по-горещи от него. Студените сосове се комбинират с топли ястия, като се поднасят отделно в сосиера.
Съществуват и готови сосове, но в повечето си варианти те съдържат повече мазнини и сол, което ги прави опасно калорични и нежелани.
Марината пък от своя страна се използва с цел да омекнат и да придобият по – приятен вкус и аромат дивеч, овнешки бутчете, говеждо месо, … .Съществува и т.н. сухо мариноване, при което нарязаното месо се разбърква с подправките (сол, черен пипер и др.) и се оставя да отлежи (най-много до 24 часа).

You can leave a response, or trackback from your own site.