Бразилски орех

Родината на тези ядки е Бразилия. Там растението дори не се култивира, плодовете се събират от красиви, диворастящи дървета, които достигат до 50 м. А плодът бертолеци (латинското му наименовение) е доста тежка кутийка с тегло до 2 кг, в която като ветрило са разположени 20-ина 3-ръбести кафяви семена. Отгоре семената са покрити с доста здрава черупка.
По вкус бразилските орехи напомнят кедровите. Консумират ги на закуска, посипани със захар или сол. Маслото от бразилски орех се смята за най-доброто масло за смазване на часовници.
Спомагат за снижаване нивото на холестерола и нормализацията на захар в кръвта, помагат на децата да растат, а на нервните да посрещат стреса. Бразилските орехи имат антиканцерегонни свойства и не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Те оказват и неоценима помощ в борбата с мъжкото безплодие и ранния климакс, катарактата, атеросклерозата на сърдечните и мозъчни съдове, укрепват имунната система.Съдържа много селен.
Едновременно с това специалистите подчертават, че селенът е много коварно вещество, което може да се натрупва в организма. Прекаляването е вредно. За поддържането на здравето са необходими само два ореха дневно.

You can leave a response, or trackback from your own site.